42 – dag/day 42 – Rome

Colloseum – St Clements – Pantheon

We begonnen de dag rustig – met het inpakken van twee grote verhuisdozen met bagage. Toen we nog twee kleine tasjes over hadden met wat kleding, toiletspullen en andere dingen die we bij ons wilden houden, leverden we de dozen samen met de fietsen in voor verzending naar Nederland.
Dat was dan de laatste – en een wel vriendelijke maar wat voorzieningen betreft een van de minste campings die we gehad hebben op deze reis (het bord bij de ingang vermeldt: Italiaanse sfeer, Nederlandse kwaliteit en management – tja, het is maar hoe je het ziet: de wifi deed het niet en voor een uurtje computergebruik om toch wat noodzakelijke dingen te regelen moest je stevig betalen, geen toiletpapier, sanitair heel matig, restaurant (waar was dat dan?) gesloten – maar verder, toch wel leuk en alle medewerking bij de noodzakelijke dingen die geregeld moesten worden.
Vaarwel camping, en weer met de bus naar het station en met de trein naar Rome – eerst naar het hotel dat we geboekt hadden voor de laatste nacht.

Vandaar naar het Colloseum – daar bleek dat 65+ met ID gratis was (anders samen €24) – en laten we nou onze paspoorten in het kluisje in het hotel hebben gelaten) Toch maar even terug met de metro naar het hotel – we hadden een ov dagkaart – nog nooit zulke volle metro’s meegemaakt, op de terugweg moesten we er één laten gaan omdat we er gewoon niet meer inkonden – in de tweede kwamen we wel maar waren jaloers op sardientjes die meer bewegingsruimte hebben in hun blikje dan wij in die metro – Colloseum bekeken – indrukwekkend, wat een bouwwerk. Ik was er ooit wel eens langs gereden met de bus, maar had toen geen tijd voor bezichtiging van wat dan ook.
p&g
Na het Colloseum naar St Clement. Als je ooit in Rome bent en je mag maar één ding bezichtigen misschien een goede keus: een gebouw op drie niveaus. Het diepste niveau is een Romeins woonhuis uit de eerste eeuw of zo, met nog voor Christelijke kenmerken. Boven op de nu weer toegankelijk gemaakte resten van het (grote) huis is een kerk gebouwd, ook nog zo’n vier meter beneden het huidige straatniveau.
En daar weer bovenop staat de huidige kerk.Heel mooi, en boeiend.
140506_rcr_1287
Vandaar was het enig uitzoekwerk hoe met de bus naar het Pantheon te komen. Met enig gepuzzel en de hulp van een Engels sprekende inboorling lukte ook dat. Alweer zo’n giga pre christelijk bouwwerk, nu getransformeerd tot kerk.
pantheon
Zoals de naam al zegt werd het pantheon oorspronkelijk gebouwd, door of in opdracht van keizer Hadrianus (ja, die van Hadrian’s Wall in Engeland) voor alle goden die in die tijd aanbeden werden. Slimme jongens, die Romeinen, die hadden goden voor van alles en nog wat, handel, oorlog, liefde en noem maar op. Wij hebben ze misschien ook nog wel, maar we noemen het niet meer zo. Nadat het Romeinse Rijk was overgegaan naar het Christendom werden al die Goden met pensioen gestuurd, en het Pantheon werd na een tijdje getransformeeerd tot Christelijke kerk, een functie die het vandaag de dag nog heeft.
Maar voor nu welterusten want ivm de vroege inchecktijd voor onze vlucht moeten we morgen vroeg weer op en nu is het laat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *