12-07 – Herning – Ribe – KM 4393

Een dag met wat verkleedpartijen – vertrek in dun geel fietsjack, regen jack aan, en dan weer uit, het wordt wat warmer, dus er gaat nog een fietsshirtje in de tas, toch ook de lange fietsbroek maar uit, en ga zo maar door. Uiteindelijk fietsten we Ribe in met toch weer een spettertje regen.
Er loopt een mooi fietspad van Herning langs de tamelijk drukke weg richting Esbjerg. Maar, zoals dat gaat, houdt het fietspad dan plotseling op en mogen fietsers op een zowat 50 cm brede strook aan de rechterkant van de witte strepen langs de weg fietsen. Petje, of helm, af voor de Noren. Wat een verschil! Als je in Noorwegen langs zo’n weg fietste hielden zowat alle passserende auto’s in en bleven achter je rijden to ze met een brede boog op de andere weghelft om je heen konden. Gebeurde dat niet dan was het vaak een buitenlander. Zo niet in Denemarken. Heel wat auto’s zoeven vlak langs je, vaak zonder dat dat echt nodig is.
Het regende nu lekker, en we stopten om de regenjacks aan te trekken. Na een paar kilometer was de bui voorbij gedreven, en konden we stoppen bij een benzinestation onderweg voor een kopje koffie en een omkleedactie.
Na nog een paar kilometer draaiden we rechtsaf een klein weggetje op, en, zich niets van het weerbericht aantrekkend, verscheen daar plotseling de zon vanachter de wolken. Weer een stop om in zomertenue verder te rijden.
Na een tijdje draaien we weer een wat grotere weg op – gelukkig niet zo druk – en met behulp van de Garmin navigatie en de kaart is het hier en daar ook mogelijk een stukje alternatieve kleinere weg te rijden.
Onderweg viel het op dat we veel beken of riviertjes overstaken met de naam Aa of Å (zoals bij ons bv de Drentse Aa). Vanwaar die naam? Uit wikipedia: “Veel wateren (rivieren, beken, meren) hebben een naam die Aa, Ae, E, Ee, Ie, of IJ in zich hebben. Dit betekende oorspronkelijk gewoon ‘stromend water’ en heeft zijn oorsprong in het Oergermaanse *ahwō- ‘water, rivier’ ook verwant met Latijns aqua en tevens terug te vinden in dialectisch Opperduits Ach(e), Fries ie, Deens, Zweeds en Noors å. In het Nederlands is Aa door betekenisverenging meer specifiek een naam voor riviertjes (of rivierachtige wateren: waterloopen, beekjes) en is het weer Oudfries ē verder vervormd tot Ee, Ie of IJ.”
Om een uur of half zeven rijden we Ribe binnen. We komen nu op bekend terrein – hier fietsten we ook door toen we de North Sea Cycle Route reden, vijf jaar geleden. Nu hebben we gelukkig wat meer tijd in Ribe.
Ribe is de oudste stad van Denemarken. In het oude stadscentrum van Ribe, niet ver van de haven, staat de imposante kathedraal, ondanks de verschillende bouwstijlen een archtectonische eenheid. Heel erg jammer dat we niet de tijd hadden de volgende morgen om te wachten tot de kerk open ging. Als troostprijs hadden we een Bed & Breakfast in een ook al heel oud huis op het kerkplein, een unieke lokatie. Aanrader voor wie ooit die kant op gaat.
Screen Shot 2015-07-17 at 12.52.53Verrassing: de eigenaar van de B&B sprak Nederlands (had drie jaar in Nederland gewoond).
We kregen ook nog een goed advies: als je echt lekker wil eten moet je naar de Sælhunden gaan – klopte helemaal, met een in Denemarken weer betaalbaar flesje wijn het topmaal van deze trip.

————

The weather, as unpredictable as ever, resulted in a multi outfit trip. We left Herning on the cycle track along the main Herning Esbjerg Road. As soon as the cycle track ended and we had to make do with the 50 cm wide strip on the main road it started to rain – time for rain jackets. After a few kms the rain stopped and we stopped at a petrol station for a coffee and a change of jackets. A few more kms, we were just leaving the main road the clouds broke and the sun appeared – time for another change.
This road we were on now was a pleasant undulating minor road.
Later on we were back on a main road, not very busy, but I take my hat off to Norwegian motorists. Whereas Norwegian drivers usually wait behind you until they can overtake safely on the other side of the road (the ones who didn’t in Norway were often foreign cars), many Danes come whizzing past far too close.
We got as far as Ribe today – and Ribe, the oldest town of Denmark, is well worth a visit. There is a magnificent cathedral – unfortunately closed during the hours we were there, but we did have a B&B in an old building in the Church Square. To our surprise our host spoke Dutch.
He suggested we should go to the Sælhunden restaurant, and they did indeed serve the best meal we’ve had so far on this trip, with an in Denmark affordable bottle of wine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *