06-07 – Ålesund

De stad Ålesund dankt zijn huidige aanzien aan een grote brand die de stad volledig verwoestte in 1904 (check wiki). Het was dus niet meer dan passend dat we vanmorgen toen we het hotel uit liepen grote rookwolken uit de richting van de haven zagen komen, en we getrakteerd werden op een heuse brand, met sirenes, brandweer en al. Er stond een boot(je) in brand dat aan de overkant van het water aan de kade lag.
De brandweer had het vuur redelijk gauw onder controle, en deze ramptoeristen konden dus weer verder lopen.DSCN1879aEven later waren we te gast bij tourist Information waar een behulpzame juffrouw voor ons twee veerboten boekte.
De eerste vertrekt hiervandaan vannacht om 01:00 uur en komt morgen om 14:30 aan in Bergen.
Daar blijven we dan twee nachten, want de veerboot naar Hirtshals (Denemarken) voor woensdag was volgeboekt. Maar ach, een extra dagje Bergen is niet echt een straf. We hopen op mooi weer. Donderdag varen we dus weer, deze keer naar Hirtshals, waar we dan vrijdagmorgen aankomen.

Over het weer gesproken. We zijn blij dat we niet vandaag in Hirtshals aankomen. Het regent er stevig en er waait een harde zuid westen wind. Ook vandaag waren we dankbaar dat we hier niet verder hoefden op ons fietsje. Heel veel regen en laaghangende bewolking.
Na de veerboten geregeld te hebben waren er dus eerst twee musea aan de beurt: het Kube Museum (Modern Art) en het Art Nouveau Centre (Art Nouveau, Jugendstil). Toen Ålesund in 1904 was afgebrand moest de stad herbouwd worden. Er is toen een groot aantal gebouwen in Jugendstil gebouwd, reden waarom de stad wel de mooiste stad van Noorwegen genoemd wordt. Het is zeker waar dat de stad in de spectaculaire omgeving van fjorden en bergen aan alle kanten en met al deze mooie gebouwen met reden bijzonder mooi genoemd mag worden.
Toen we het museum uit liepen was het, vergeleken met eerder op de dag, redelijk droog – wel wat miezerige regen, maar het viel zonder paraplu of zuidwester te overleven. DSCN1885a
Een goede gelegenheid dus om naar de top van een in de stad gelegen berg te klimmen via de omhoog zigzaggende trappen. Daar boven had je, zelfs met dit grijze weer, een fantastisch uitzicht op Ålesund, een soort Madurodam van deze hoogte, temidden van de fjorden waarin grote en kleinere schepen af en aan voeren.
En nu zitten we in de lobby van het hotel te wachten tot we ons om een uur of 12 (nacht) richting boot gaan begeven (de kade is hier ongeveer 200 m vandaan).

——-

In 1904 Ålesund was completely destroyed by fire, and the town had to be rebuilt from scratch. This resulted in a great many Jugenstil houses being built. The town is said to be the most beautiful Norwegian town.
So it was only fitting that the first thing we were treated to this morning on the way to the tourist information/travel agency was a real fire – a small boat moored on the other side in the harbour. The fire engine arrived and made sure it was only the little boat that was completely burnt out, and not the rest of the town.
After this treat we went to the travel agency where they booked us two ferries, one tonight to Bergen, and the other one on Thursday, from Bergen to Hirtshals (Denmark).
The rest of the day we spent visiting two museums (one for Modern Art and one Art Nouveau) and climbing the many steps up a mountain overlooking the city. Great views from up there, even in this lousy weather (low clouds, rain and if not rain, drizzle).
And now we’re waiting in the hotel lobby until it is time for us to cross the road to the quay where the Hurtigruten boat will arrive at about 12:00 tonight.

2 thoughts on “06-07 – Ålesund”

  1. Hallo Georgette en Peter, even de tijd genomen om jullie verslagen vd afgelopen dagen te lezen. Wat een boeiende reis hebben jullie weer! Jullie zijn in ieder geval niet uitgedroogd gedurende de afgelopen maanden! En nu dus toch in grote stappen richting huis. Goede reis verder en blijf genieten van het moois en van het avontuur. Liefs van Wim en mij.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *