26-04-2015 – Ballstad – Å – KM 3692

Ohh, wat mooi is Å. Hoe we daar verzeild raakten is een verhaal apart. Na het ontbijt in de vandrerhjem moesten we nog even wachten tot we om 11 uur met een vissersbootje konden oversteken naar Nusfjord. Deze oversteek, alleen voor fietsers en eventueel voetgangers dient om een heel vervelende tunnel (bijna letterlijk) te omzeilen. Wij werden overgezet samen met nog twee andere fietsers.
FullSizeRender 10
Het boottripje duurde een uur. Er stond behoorlijk wat deining en we schommelden dus lekker terwijl het water zo nu en dan over het dek liep. Op de een of andere manier viel een van de medepassagiers met haar stoel op het dek en lag de stoel in tweeën.DSCN1492
Nusfjord is een museumdorp en het bekijken waard. Vandaar begon de mooie tocht naar Å. Eerst een minipasje over en toen verder langs fjord en zee. Fantastische uitzichten, en langzamerhand werd het weer wat beter; niet warm, wel zonnig. DSCN1548Het originele plan was de avond veerboot naar Bodø te nemen, maar gelukkig besloten we op tijd dat niet te doen, maar in plaats daarvan een cabin te reserveren in Å, het plaatsje aan de uiterste zuidpunt van de Lofoten. Dat gaf ons de tijd overal waar we het de moeite waard vonden (en dat was bijna overal) te stoppen voor een ach wat is dat mooi en fotomoment. Natuurlijk moet je voor een mooi uitzicht zo nu en dan even klimmen, maar met dit zonnige weer werd dat tenminste beloond met adembenemend mooie uitzichten. Een afdaling later stond je dan weer aan een wit zandstrand met soms azuurblauw en dan weer prachtig groen water.
Natuurlijk waren er weer een paar (goed verlichte) tunnels, en dan ook nog een paar waar de oude weg omheen liep voor alleen fietsers en wandelaars. DSCN1543Fietsers kom je hier veel tegen – lange afstandsrijders, maar ook mensen die een weekje of zo Lofoten fietsen. Je kunt in Tromsø en Bodø ook fietsen huren voor zo’n avontuur, eventueel met bijbehorend bagagevervoer en overnachtingen.
Weer records: dit jaar is zo ongeveer het koudste voorjaar (en begin zomer) ooit in deze streken. Een Noor die we tegen kwamen vertelde dat vandaag precies een jaar geleden het warmte record op de Lofoten gebroken werd; hij stond boven op een hoge bergtop en daar was het nog 26 C.
In Å vierden we onze laatste avond op de Lofoten met een heerlijk etentje in een/het enige restaurant. Niet aan Greenpeace vertellen: walvis steak is wel erg lekker.
DSCN1565

——

Å is awesome. Let me tell you how we got there.
After breakfast in the hostel we boarded a ferry. Not the biggest one we’ve ever been on, it was a small fishing vessel that doubled as a ferry for cyclists in the summer (not the fishing season). There were three boats going this morning, ours took four cyclists and would have had room for four or six more, but not more than that. It was cold, windy and rather a rough ride.
This ferry service is used by cyclists only – other traffic can go through an undersea tunnel, very steep down and up, not very suitable for cyclists.
The ferry took us to Nusfjord, a museum village on the coast, well worth a visit.
As we were riding up and down the hills the weather improved steadily, until it was still rather chilly but glorious sunshine and blue skies. Climbing uphill was rewarded by magnificent views of fjords and sea lined by steep mountains. We cycled along white sandy beaches, the sea azure blue or emerald green DSCN1519and passed through picturesque villages with small harbours, fishing boats and yachts.
Tunnels there were, but some of them could be avoided by taking the old road still running beside them. And then we came to Å, southernmost village of the Lofoten. We rented a cabin here, not the cheapest one possible, but with a magnificent view from the windows at both sides thrown in for free. To celebrate our last evening on these isles we had a meal in the only, and also fancy, restaurant in Å, and don’t tell Greenpeace, but the whale steak was very good indeed.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *