24-06 – Sortland – Kabelvåg (just south of Svolvaer) – KM 3572

Vannacht regende het – een beetje natte tent opgepakt dus. Na het ontbijt stopten we meteen maar in Sortland voor inkopen en een kopje koffie. Daarna in de regen en onder laaghangende bewolking verder gereden in zuidelijke richting. Vandaag was dus, in tegenstelling tot gisteren, een echte regendag. Gisteren werd het al gauw na vertrek zonnig en hadden we verder fantastisch weer.
Vandaag had een spectaculair mooie dag moeten zijn, als we veel gezien hadden. De mist of laaghangende bewolking beperkte het zich aanzienlijk. Tegenvallertje was even de fietsroute die parallel aan de autoweg van dat prachtige zwarte asfalt had; een paar honderd meter verder waren wegwerkzaamheden – en wij reden over een kleverige teertroep, klaar om de laatste asfaltlaag op te leggen. Gauw teruggereden, maar de banden, de rest van de fiets en onze schoenen, zaten al onder de zwarte smurrie. En dan heb je het extra risico dat er scherpe steentjes aan de band blijven kleven met lekke banden als extra verrassing.
Na de boel zo goed mogelijk te hebben schoongemaakt zijn we toch maar over de ‘autoweg’ verder gereden.
Wat zagen we veel orchissen aan de kant van de weg, en andere bloemen trouwens. Prachtig. Het landschap neemt langzamerhand toch wat zuidelijker trekken aan. We zagen weer koeien in de wei, een weitje met schapen en lammetjes, naaktslakken op de weg, huizen met tuintjes.
We gingen een heel hoge brug over en reden verder richting veerboot Melbu-Fiskebøl. We haden weer eens geluk. Net toen we kwamen aanrijden legde de veerboot ook aan en konden we aan boord. Als we vijf minuten later waren geweest hadden we twee uur moeten wachten en hadden we deze camping – waar we trouwens een kamer met verwarming, douche en toilet hebben gehuurd (wat een heerlijke luxe) – niet gehaald.
We zijn nu dus, na de oversteek met de veerboot, op de Lofoten, en op een veel drukkere weg. Op een gegeven moment reden we langs een richtingaanwijzer. Svolvaer: 47 km. Daarnaast een fiets richtingaanwijzer: Svolvaer: 90 km. Gezien het aantal fietsers op de kortere weg zijn er veel mensen die van opschieten houden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *