28-5 – Lövånger – Byske – KM 2324

DSCN0693

Toch nog even het verhaal dat ons verteld werd door het meisje bij de receptie over het stugadorpje waar we gisteravond en nacht één van de huisjes bewoonden. Recht tegenover ons aan de weg staat het bijbehorende kerkje. Al vanaf de Middeleeuwen kwamen hier zomers mensen naar toe, toen met paard en wagen met hun hele gezin en handelswaar bij zich, over de modderige wegen om hier met geloofsgenoten één of twee weken in een huisje te verblijven en er oa hun jaarmarkt te hebben en voor een christelijk feest. Ze noemen het dan ook een ‘kyrk stad.’ Als je hier bent kun je je helemaal voorstellen wat een gezellige drukte het hier geweest zal zijn met spelende kinderen, blaffende honden, de paarden en de handeldrijvende mannen en vrouwen die de was buiten hingen. Alle huisjes hebben een eigen open haardje (kan nu uiteraard niet meer gebruikt worden). Wij warmen ons met een heuse centrale verwarming, hebben ook douche en toilet inpandig. Dat zal toen wel heel anders zijn geweest. Hier in Lövånger is het best bewaarde en grootste Zweedse kerkdorp. Sommige huisjes zijn al generaties lang eigendom van dezelfde familie.
In Skeleftea (spreek uit zoiets als Sjelefteo met de klemtoon op de tweede lettergreep) zagen we een tweede overblijfsel van een kerk stad. Zag er veel authentieker uit dan die in Lövånger.
DSCN0700
En dan de trip van vandaag: ruim 100 km. Mooie route, mooi weer. Grotendeels redelijk vlak, voor Zweedse begrippen. slechts 10 km onverharde weg, en die van heel goede kwaliteit.
Omdat we verwachtten wat later in Byske aan te komen hadden we voor de zekerheid maar een heel eenvoudig stugaatje geboekt; niet erg veel duurder dan kamperen.

En daar zitten we nu, in de gemeenschapsruimte met keuken van de camping, een een magnetron maaltijd en een drankje. Buiten schijnt de zon nog volop. Dat duurt hier trouwens tot ’s avonds laat – eigenlijk wordt het hier ’s nachts al niet meer donker. De zon gaat wel onder maar het blijft schemeren tot hij weer opkomt.

—-
DSCN0694
We did just over 100 kms today – the weather was perfect, and so were the roads we had to take. We started with about 6 kms on the busy E4, cutting of a loop of over 12 kms in the cycle route, and then followed the cycle route until we got to Skeleftea, some 70 kms. As it was only 3 p.m when we got there, we decided to do an extra 30 kms to Byske. The weather only got better – less wind than earlier in the day, and more sun.

2 thoughts on “28-5 – Lövånger – Byske – KM 2324”

  1. ik heb het blog vanavond even aan theo voorgelezen, ik jullie de groetjes van hem doen.
    groetjes
    Gert-Jan Bos

    1. He wat leuk, Gert-Jan Bos! Ik ben een tante van Theo. Jij hem de groetjes doen van Elma en Wim Lagendijk uit Numansdorp?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *