14-06 – Lakselv – Olderfjord (Russenes) – KM 3140

We hebben net heerlijk gegeten – de dagaanbieding: gegrilde zalm, met uitzicht op het fjord waar we de hele dag langs gefietst hebben. Na het ontbijt vanmorgen pakten we de fiets weer op – dat wordt langzamerhand een routine klusje waarbij je niet meer hoeft na te denken. Even de ketting wat bijsmeren, en daar gingen we weer.
De route naar Olderfjord loopt langs het Porsanger fjord. Als je op de kaart kijkt lijkt het alsof het een horizontale weg is, met nauwelijks hoogteverschillen. Gelukkig viel dat tegen, zou je kunnen zeggen. De weg schommelde langs het fjord, dan weer een meter of vijftig er boven, dan weer langs de oever. Prachtige, steeds wisselende uitzichten dus. Ook steeds anders omdat er niets veranderlijker is dan het weer.
Geen klachten over het weer vandaag. Weinig wind (en het kan hier vreselijk tekeer gaan), overwegend uit zuidelijke richting, dus achter. Zo nu en dan een zonnige periode, met prachtige lichteffecten op het fjord en de bergen met overal sneeuwplekken.
Het was een dag met veel stoppen om even een foto te nemen, naar vogels te kijken door het krakkemikkige verrekijkertje dat we bij ons hebben (onze goede kijker was te zwaar). Onder meer, verschillende soorten meeuwen, natuurlijk, eidereend, geoorde fuut, scholeksters en nog wat vliegend of zwemmend spul waarvan ik de naam nog moet achterhalen.
Muggen, we reden een kilometer of tien door een gebied waar ze wat lastig werden – even iets ertegen smeren en maar weer verder. Een paar kilometer verderop waren ze weer weg.
We zijn geland in Olderfjord (Russenes) waar we een hostel kamer hebben – niet duur, wel onderdak, met weer uitzicht op het fjord.

Op de één of andere gekke manier doet het rijden door dit soort land mij erg denken aan de lange reizen die we door Swaziland/Zuid Afrika maakten – wel wat warmer meestal (hoewel het daar ook erg koud kon zijn). Lange wegen zonder veel zijwegen, en als die er al zijn, zijn dat onverharde wegen. Hier en daar een plaatsje met benzinepomp, winkel en café, en dan weer tijden niets. Ook het veelal kale landschap met lage verweerde bomen en struikgewas doet eraan denken. En hier verkopen ze zakjes met gedroogd rendiervlees – als dat niet aan biltong doet denken…

—–

Magnificent day. Weather ok. Not too much wind. Sunshine every now and then. Great views of the Porsanger Fjord that we followed all day, sometimes from high up, sometimes cycling along the shore. Birds there were, and flowers. For about half an hour the mosquitoes were a nuisance, although a minor one – some repellent worked wonders – and then they disappeared again.
We saw some reindeer, a fox, several kinds of birds (common eider, various kinds of gulls, eared grebe).

We landed in Olderfjord (where I camped 26 years ago, on the way to the North Cape) and took a room in the hostel. Honningsväg tomorrow, we hope.

6 thoughts on “14-06 – Lakselv – Olderfjord (Russenes) – KM 3140”

  1. Hoi Peter,
    Mijn mailtje van laatst is niet bij je binnengekomen omdat ik niet wist hoe ik het moest versturen. Heb dat even aan Hans gevraagd.
    Je verhalen over de reis zijn echt leuk om te lezen, en de foto’s die Georgette nog stuurd in haar mailtjes. Ik zoek in de Bosatlas steeds waar jullie zijn. Het is me wel een tocht. Jammer dat jullie geen medalje krijgen, dat zou leuk zijn. Jullie zijn er nu bijna, dus daar drinken we dan maar wat op!
    Groetjes, Annemarie, en succes met de laatste loodjes.

  2. Wat ontzettend leuk om jullie, voor ons welbekende, verhalen te lezen (althans wat betreft de plaatsjes en route). We haken na onze vakantie nu pas in. Zo mooi en anders en bijzonder!! Vanaf Rovaniemi hebben wij ongeveer dezelfde route gereden naar de Noordkaap, maar dan uiteraard per auto. Vond ik ook al een hele belevenis, laat staan wat jullie ervaren! Super, succes weer verder!
    Groetjes Rineke en Hans

  3. Hoi Peter, Ik weet niet of het lukt dat je mijn berichtje kunt lezen maar ik wil even kwijt dat ik geniet van je reisverslagen!
    Ik ga kijken of ik het kan versturen. Dit is de 3e keer dat ik het probeer.
    Groetjes, en succes, Annemarie

  4. Hoi Peter en Georgette
    Geweldig, nog een etape naar de Noordkaap.
    Groetjes Marian en Theo
    *(inmiddels 3de kleinkind geboren , moet nog wel in ziekenhuis achterblijven.

    1. Hoi Hoi, gefeliciteerd met derde kleinkind – hoop dat het ziekenhuis niets ernstigs en van korte duur is.
      Ja ja, die laatste etappe naar de Kaap is nog wel even afzien; nog ‘maar’ 30 km, maar hellingen tot 27% en 300 m hoog.
      Groet, Peter, Georgette.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *