31-5 – Luleå – Töre – KM 2563

TWEE HOUTEN BANKJES – Het weerbericht (en het weer) zijn weer omgeslagen. Omdat er regen verwacht werd in de morgen stonden we vroeg op en pakten de spullen en de tent. Om ongeveer half negen reden we weg van de camping.
DSCN0718 copy
Museumtrein tegenover ingang camping

Het ontbijt was een half uurtje later, een km of 10 verderop. De enige gelegenheid die open bleek te zijn was een hamburgertent – het ontbijt was dus een hamburger/visburger met koffie en een soort mini vlaaitje toe. Buiten begon het te regenen.
We sloegen wat eten in in de naastgelegen mega hypermarkt.
Het zou tot een uur of 11-12 blijven regenen, dus wachten tot het droog werd had geen zin.
Na ongeveer dertig km in de regen, op een lange rechte weg met nergens beschutting zagen we daar opeens een ICA supermarkt – geen café, maar binnen is binnen, droger en warmer dan buiten. Helaas, gesloten. Voor de supermarkt was een soort bushokje, eigenlijk een bankje met een afdakje, net breed genoeg om droog te zitten met de fiets droog voor je. Daar een hapje gegeten en alle warme shirts die we nog bij ons hadden maar erbij aangetrokken. Volgens Garmin (navigatie) was er 5 km verderop een benzinestation. Daar hebben ze vaak koffie, dus de regen weer in. Bleek er een heel restaurant bij te horen, alweer alleen maar pizza’s en hamburgers, maar gelukkig ook nog een paar sandwiches.
Toen we opgewarmd en uitgegeten waren was het droog.
De afstanden tussen geschikte overnachtingsplekken zijn hier groot. We probeerden de hele morgen al contact te krijgen met de camping waar we nu in een stuga zitten, en waar we het tweede houten bankje aantroffen, in de sauna. Wel een contrast met bankje nummer 1.
Omdat de camping op geen enkele manier reageerde, niet op telefoontjes, sms of wat dan ook, hadden we alvast maar een adres een km of 30 verder besproken. Met het tempo dat we maakten zou dat moeten lukken, en het was droog, en werd zelfs zonnig.
Het laatste deel van de rit bleek echter wat lastiger dan het eerste – meer heuvels en een kleverige onverharde weg, met hier en daar veel stenen en modderig van de eerder gevallen regen, 15 km lang. Het was dus ongeveer 19.00 uur, en nog ruim 30 km te gaan op een weg met ook wat klimmen en dalen en toen was er een smsje van de camping waar we vlak bij waren dat ze een stuga voor ons hadden. Gedaan – andere weer afgebeld, en hier na een simpel avondmaaltje de sauna in. Heerlijk.

—————

We got up early as it was going to rain in the morning and we wanted to keep the tent dry. After some 10 kms a breakfast stop at a hamburger place. Outside it started to rain.
As the weather forecast said it would be raining until about noon, we put on rain jackets and other rain gear and got on the bike.
After some 30 kms we found a wooden bench, sort of like a bus stop, where we just managed to sit out of the rain with the bike parked in front of us. We had some food and put on some extra warm cycle shirts. According to our navigation there was a petrol station some 5 kms down the road – they might just have some coffee.
They turned out to have more than that – a restaurant, another pizza and hamburger place, but they did have some sandwiches as well and inside it was dry and warm.
When we left the place the rain had stopped, and later the sun came and apologized for taking so long.
And now we’re at this campsite, where they had a nice and warm stuga, and not only that, a sauna. All is well that ends well.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *